07 Nisan 2016

REGAİB KANDİLİNİN ÖNEMİ NEDİR?

Regaib Kandili, Hicri aylardan Receb'in ilk perşembesini cumaya bağlayan gecedirBu gün Kur'an-ı Kerim'de geçen dinî günler arasında yer almasa da İslami kültürde kutlanmasına büyük önem verilmektedir. 
Bu gecede Allah’ın mağfiret, lütuf ve kereminin üzerimize sağanak sağanak yağdığı kabul edilir. Bu yüzden bütün ehli sünnet alimleri tarafından bu gecenin dolu dolu geçirilmesi tavsiye edilmiştir. Bu gecede Efendimizin (sav) ana rahmine düşmüş olduğuyla ilgili görüşler olsa da bazı kaynaklar bunun mümkün olmadığı kanaatindedir.
"Efendimiz’in Reğâib gecesi ya 40’ını, ya da 42’sini doldurduğu; dolayısıyla da, her insane gibi anne karnındaki dünyevî yaratılışı itibariyle 40. ve 42. gününde cenine ruhunun üflendiği şeklinde yorumlamak çok uygun düşecektir. Böylece Peygamberimiz (sav)'in anne karnındaki 40 veya 42. gününde bir meleğin gelerek rahm-i maderdeki masum ceninin suretini / şeklini, kulağını, gözünü, derisini, etini, kemiğini.. vs. tayin ettiği, yazdığı; cinsiyetini, ecelini ve rızkını da bizzat Allah’a sorup ondan aldığı cevaplara göre bir sayfaya kaydettiği, ona cenine Ruhunu üflediği6 ortaya çıkmış olur.7 Hz. Âmine validemiz de ancak o zaman böyle bir ilk cem’ ve tayin, ayrıca ruhun da üflenmesi sonrası neye hâmile olduğunu belirtilerinden fark etmiş olabilir." (http://m.sorularlaislamiyet.com/index.php?oku=1645)
Regaib Kandili'niz Kutlu Olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuzu buraya yazınız...