14 Mart 2016

ÇOCUKLAR NEDEN SUÇ İŞLEMEZLER?

"Çocuklar, neden suç işliyor?" sorusuyla uğraşmak yerine "Çocuklar neden suç işlemiyor?"sorusuyla ilgilenmek, bu sorunun cevabını aramak kanaatimce daha etkili ve doğru bir yoldur. Gerçekten de her insan, anasından suç işleme potanseliyle doğar. Ancak kimisinin suç işlemeye meyilli kimisininse oldukça uzak olduğu görülür. Peki suç işlememek insanın elinde olan bir şey midir? Suç işlememe becerisini insanlar nasıl kazanır?
Suç sosyolojisinde Travis Hirschi tarafından ortaya konan "sosyal bağ teorisi" vardır. Bu teoriye göre insanları suç işlemekten alıkoyan dört önemli bileşen vardır. Bunlar: "bağlılık""adanmışlık", "sürekli meşguliyet" ve "inanç"tır. 
Şimdi bu bileşenleri sırasıyla anlamaya çalışalım:
1-Bağlılık: Sosyal çevresiyle barışık olan, dost kazanmakta zorluk çekmeyen bireyler toplumdaki saygınlığını. güvenirliğini kaybetmemek için suç işlemekten sakınır. Dolayısıyla bir çocuğun sosyal çevresiyle bağı ne kadar güçlüyse o oranda suç işlemekten uzak durur. Dolayısıyla çocuklarımızla aramızda çok iyi ilişkiler geliştirmeliyiz. Asosyal ve bencil çocukların suç işleme potansiyeli sosyal çocuklara göre daha fazladır.
2-Adanmışlık: Bir amaca yönelik yaşayan çocukların suç işleme ihtimali hedefsiz ve idaalsiz yaşayanlara göre düşüktür. Bu nedenle çocuklarımıza her zaman bir hedef göstermeliyiz. Hedef denince aklımıza hemen dersler gelmemeli. İyi bir insan olma, yardımsever bir çocuk olma, cömert olma gibi evrensel değerlere sahip olmak da bir amaç olarak algılanmalıdır.
3-Sürekli meşguliyet: Sürekli bir işle meşgul olan çocuklar, suç işlemeyi akıllarına bile getirmezler. İngilizlerin bu konuyla ilgili güzel bir atasözleri var: "Boş eller, şeytanın atolyesidir." Çocuklarımızı, sanatsal, sportif, kültürel faaliyetlerin içine sokarsak onların suç işleme potansiyelini de törpülemiş oluruz. Çocuğumuz bir müzik aleti çababilmeli, bir yabancı dil konuşabilmeli, bir spor dalında başarılı olabilmeli. Bu ilkeler entellektüelliğin olmazsa olmaz şartlarındandır.
4-İnanç: Bir çocuk, suç olarak kabul edilen davranışların zararları konusunda ikna olursa yasaklara uymak konusunda zorluk çekmez. Çocuklarımıza küçük yaşlardan itibaren başkarının hakkına saygılı olmayı öğretmek bizim en asli görevlerimizden olmalı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuzu buraya yazınız...