10 Şubat 2024

Bir Hikaye Dört Ders: Öfke Yönetimi


Adam arabayı yeni almıştı. Çocuk eline aldığı keskin bir cisimle arabanın kapısına resim çizdi. Koştu babasına. Çağırdı arabanın yanına: "Bak Baba, bu ailemizin resmi... Güzel olmuş mu?"

Adam arabanın çizildiğini görünce aklı başından gitti, çok öfkelendi. Resimde neler olduğuna bile bakmadan çocuğun elinden tuttu. Odaya götürdü. Ellerini arkasından iyice bağladı. Çocuk oracıkta ağladı, ağladı. Ağlarken uyuyakaldı. Sabah olduğunda çocuğun elleri mosmordu. Hastaneye götürdüler. Çocuğun elleri kangren olduğundan kesildi.

Çocuk ellerine baktı. Onları babasının aldığını sandı. Buğulu gözlerle babasına baktı: "Baba, harçlığımı biriktirsem... Çok param olsa... Arabanı boyatsam... Ellerimi geri verir misin?" dedi.



Hikayeden çıkarılacak eğitsel dersler nelerdir?
Bu hikayeden çıkarılabilecek eğitsel dersler şunlar olabilir:

1. İletişim ve empati: Ebeveynlerin çocuklarıyla iletişim kurarken duygularını anlamaya ve empati göstermeye önem vermeleri gerekir. Adam, çocuğun niyetini anlamadan önce öfke ve cezalandırma tepkisi verdi.

2. Öfke yönetimi: Öfke anında mantıklı düşünme ve sakin kalma önemlidir. Adam, öfkesine yenik düşerek çocuğa haksız bir ceza verdi.

3. Sorun çözme becerisi: Problemlerin çözümü için yaratıcı ve yapıcı yaklaşımlar benimsemek önemlidir. Adam, çocuğun elini bağladımak yerine, onunla konuşarak sorunu çözebilirdi.

4. Sorumluluk alma ve affetme: Hataların sonuçlarıyla yüzleşmek, sorumluluk almak ve affetme önemlidir. Çocuk, hatalarını fark ettiğinde sorumluluk alarak babasından affetmeyi talep etti.

Bu dersler, aile içi ilişkilerde sağlıklı iletişim, öfke yönetimi ve sorun çözme becerilerini geliştirmek için önemli noktaları vurgulamaktadır. #HastaEllerHikayesi #İletişimdeEmpati #ÖfkeyiYönetmek #SorumlulukAlmak #Affetmekİçin #Aileİletişimi #ÇocukHakları #EmpatiGücü #AileİçiDinamikler #Sağlıklıİletişim

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuzu buraya yazınız...