11 Şubat 2016

ÇOCUKLARIMIZ NE KADAR ÖZGÜR OLMALI?


Ünlü sinema oyuncusu ve rap şarkıcısı Will Smith, katıldığı bir radyo programında çocukları Jaden ve Willow'un artistik yeteneklerinin gelişmesi için özgür bıraktığını söyledi. Ancak bu konuda hatalı davranmış olabileceğinin kaygısını taşıdığını belirtti. Oğlu Jaden’in gözü kara biri olduğunu, bunun da kendisini korkuttuğunu ifade etti.

Smith, kaygılanmakta haklı, çünkü sınırsız özgürlükler, çocuklara faydadan çok zarar vermektedirler. Anne babalar, çocuklarını serbest bırakmalı ancak gölge gibi takip etmeli.

Meşhur bir söz vardır: "Kontrolsuz güç güç değildir." Eğer ki çocuklarımızı kontrol altında tutmazsak bir gün onlar bizi kontrol etmeye başlar. Örneği Smith'ten vermişken onun terbiye yönteminden de bahsetmek gerekir. O, çocuklarını nasıl cesaretlendirdiği ile ilgili deneyimlerini şu sözlerle özetliyor: "Ebeveyn olarak sanatsal konularda cesaret verdiğimiz şeyler var. Sınırları aşmalısın, bazı şeyleri denemelisin. Hata yapabileceğin şeyleri deneme konusunda rahat olmalısın." Bu doğru bir yaklaşım.

İnsan hayatında hatalar kadar önemli bir öğretmen yoktur. Çocuklarımızın, hata yapmasına izin verelim. Bu onların cesaretini ve zorluklar karşısında direncini arttıracaktır.
Mehmet BÜYÜKŞAHİN
 <<<YAZARIN DİĞER YAZILARI>>>


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuzu buraya yazınız...