23 Nisan 2016

AKLI HÜR, VİCDANI HÜR ÇOCUKLAR YETİŞTİRMELİYİZ.

"Çoğu ailelerin öteden beri çok kötü bir alışkanlıkları var; çocuklarını söyletmez ve dinlemezler. Zavallılar lâfa karışınca, "sen büyüklerin konusuna karışma" der, sustururlar. Ne kadar yanlış, hatta zararlı bir hareket. Halbuki tam tersine, çocukları serbestçe konuşmaya; düşündüklerini, duyduklarını olduğu gibi ifadeye teşvik etmelidirler; böylece hem hatalarını düzeltmeye imkân bulunur, hem de ileride yalancı ve riyakâr olmalarının önüne geçilir.
Kısacası, artık, çocuklarımızı düşüncelerini hiç çekinmeden açıkça ifade etmeye, içten inandıklarını savunmaya, buna karşılık da, başkalarının samimî düşüncelerine saygı beslemeye alıştırmalıyız. Aynı zamanda onların temiz yüreklerinde yurt, ulus, aile ve yurttaş sevgisiyle beraber doğruya, iyiye ve güzel şeylere karşı sevgi ve ilgi uyandırmaya çalışmalıyız. Bence bunlar, çocuk terbiyesinde ana kucağından, en yüksek eğitim ocağına kadar her yerde, her zaman üzerinde durulacak önemli noktalardır. Ancak bu suretledir ki, çocuklarımız memlekete yararlı bir vatandaş ve mükemmel birer insan olurlar.”
Yukarıdaki sözler Cumhuriyetimizin Kurucusu Büyük Devlet Adamı Mustafa Kemal Atatürk'e ait. Dikkatlice okuduğumuzda ne kadar güncel bir konuya temas ettiğini görüyoruz. Bence burada sayılan ilkelere uyan bir eğitim anlayışı bir çok sorunun kökten çözülmesini sağlayacaktır.  Aklı hür, vicdanı hür nesiller yetiştirmek için toplum olarak aynı hedef ve ideallere sarılmamız gerekmektedir.

GELECEĞİMİZİN TEMİNATI OLAN ÇOCUKLARIMIZIN 
ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI 
KUTLU OLSUN.

İlginizi çekebilecek bir video...
KAYNAK:
1- Hasan Rıza Soyak, Atatürk’ten Hatıralar, cilt I, s. 60-61
2- http://www.atam.gov.tr/dergi/sayi-02/ataturk-milli-egemenlik-ve-turk-cocugu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuzu buraya yazınız...