24 Şubat 2016

ELEKTRONİK İMGE ORTAMLARINA KARŞI ÇOCUKLARIMIZI NASIL KORUYABİLİRİZ?

Günümüzün en büyük sorunu elekronik imgeler...
Televizyon, internet, Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, WhatsApp derken hayatımız gelip geçiyor. Doğru kullanıldığında bunların hepsi önemli, güzel, faydalı... Fakat bu ortamları kaç kişi doğru kullanıyor? Hiç tartışmasız, yanlış kullananların oranı doğru kullananlardan fazla... Peki çocuğumuzu elektronik imgelerin zararlarından korumak için aileler ne yapabilir?
Çocuklara ilk çocukluk döneminden itibaren, elektronik imge ortamlarının gerçek hayatla ilişkisini anlatıp öğretmek her anne ve babanın önemle üzerinde durması gereken bir konudur. Bu okuma-yazma öğretmeden çok daha önemlidir. Çocukların, imgelerin şifresini çözebilmesi için bilinçli ve proğramlı eğitim süreçlerine dahil edilmesi gerekir. Bu konuda izlenecek yol şöyle sıralanabilir.
1- Öncelikle görüntüsel göstergelerinin çözümlenmesine önem vermek gerekiyor. Bu tür göstergeler resim, fotoğraf gibi işaret ettiği varlığı şeyi doğrudan doğruya canlandıran bir göstergelerdir
2- İkinci sırada göstergelerin belirtilerin varlıkla kurduğu gerçek ilişki irdelenmelidir. "Ateş olmayan yerde duman tütmez." atasözü tam da bu gerçeği anlatmaktadır. Mesala sabahleyin kalktığımızda arabamızın kaportasında bir çökme gördük. Buradan arabamıza başka bir aracın çarpmış olduğunu anlarız.
3- Son olarak da simge ve sembollerin anlamı çocuklara öğretilmelidir. Bunlar, uzlaşmaya dayanan bir göstergedir. Mesela zeytin dalı ve güvercin barışın simgesidir.
İmgelerin anlamını bilen bilinçli çocukların farkındalık yönü gelişir, göstergeler karşısında eleştirel düşünme yönü güçlenir. Gerçek yaşamla kurgulanmış dünyanın farkına varır. Seyrettiği filmi, duyduğu haberi, gördüğü fotoğrafı, okuduğu yazıyı eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirir, hayatını buna göre yönlendirir.
Araştıran, yorumlayan, soran, sorgulayan bir nesil yetiştirmek için öncelikli yapılacak işlerden biri elektronik ortamları doğru okumaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuzu buraya yazınız...