23 Şubat 2016

TUVALET EĞİTİMİ DEYİP GEÇMEYİN

GÜNEŞİNİZ EKSİK OLMASIN
Yatılı okulda okuduğum yıllarda hademelerin bazı arkadaşların yatak çarşaflarını sık sık değiştirdiğini görür merak ederdim. O yaşlarda büyüklere soru sorma kültürü almadığım için merakımı gideremezdim. Bir gün yaşıtım olan arkadaşlardan hademelerin neden bazı yatakları sık sık değiştirdiğini öğrendim: Altlarını ıslatıyorlarmış.
Çocuğun altını ıslatma problemi, aileleri oldukça tedirgin eder. Bu problemin sebebi çoğunlukla kalıtsaldır.
Ancak bedeni ârızlardan da olabilme ihtimali de yok değildir. Bir başka sebep olarak da tam tuvalet eğitimi alacağı sıralarda yeni bir kardeş sahibi olan çocuklarda da kardeş kıskançlığından dolayı bu durum baş gösterebilir. 1,5 yaşında başlayan tuvalet eğitimi bazen 5 yaşına kadar sürebiliyor.
Alt ıslatma problemi eğer ilköğretim çağına gelen bir çocukta devam ediyorsa bir hekime danışmakta fayda var. Doktor, kesinlikle bir yol gösterecektir; ancak doktorlardan çözüm bulunamazsa hipnoterapi (hipnoz) uygulaması da yapan bir psikiyatriste gitmek uygun yollardan biridir. 
Çocuğa kesinlikle: “Oğlum, sana çarşaflar feda olsun!” ve “Çişini bir daha yatağına yaparsan p...ni keseceğim!” gibi sözler sarf etmekten kesinlikle kaçınmak gerekiyor. Çocuğa bunun bir hastalık olmadığını, küçükken herkesin zaman zaman altına çiş yaptığı anlatılmalı. İsteyen herkesin, çiş yapmayı bırakabileceği söylenmeli. Bunun derin uykusundan kaynaklandığı, uyanabilirse onun da çiş yapmayacağı telkin edilmeli. Altını ıslatan çocuklarla asla psikolojik savaşa girişilmemeli. 
Çocuğun altını ıslatmaması için ailenin birtakım tedbirler alması şarttır. Hiç unutamam, annem ben küçükken küçük kardeşim ve bana her gün yatmadan 2 saat kadar evvel sulu yiyecek ve içeceği yasaklardı. Yatağa girmeden tuvalete götürürdü. Geceleri tatlı uykumdan uyandırılıp kaç kez tuvalete gittiğimin sayısını bilmem. Hiçbir okul yüzü görmeyen annemin almış olduğu bu tedbirler bugün uzmanlar tarafından da öneriliyor. Çocuklar, yatağa girerken mevsim şartları da göz önünde bulundurularak belleri üşümeyecek şekilde giydirilmeli. Sıkça üsleri kontrol edilip üşümelerine engel olunmalı.
Hayatta başarılı olanların en önemli özelliklerinden biri yaptıkları iş takibidir. Çocuğun çiş yapmasını önlemede de bir takip çizelgesi yapmanın önemli bir faydası olduğu kesindir. Bu nasıl olacak? Altını ıslattığı günler “yağmurlu”, kuru günler ise “güneşli” işaretlerini taşıyan bir çizelge hazırlanır. Bu çizelgeyle çocuk kendi durumunu fark eder. Güneşli günler için bir ödül de belirlenirse yerinde bir karardır.
Güneşiniz eksik olmasın efendim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuzu buraya yazınız...