08 Şubat 2016

İYİ OKUR OLMANIN STANDARDI NEDİR?

Her şeyin bir standardı var. Yumurta alırken bile bu standarda dikkat ediyoruz. Hiç düşündük mü? Kitap okumanın standardı nedir?
Maalesef ülkemizde yüksek öğrenim hayatları boyunca ders kitabı dışında hiçbir kitap okumadan mezun olan gençler vardır.
Kitap okuma alışkanlığını ilköğretim yıllarında kazanmış olan gençlerin, okul ve hayat başarılarının genellikle daha yüksek olduğu, sınavlardan iyi sonuçlar aldıkları tespit edilmiştir. Ayrıca kendini ifade etme, çok yönlü düşünebilme becerilerinde de farklılıklar gözlenmiştir.
Kitap okuyan bir çocuğun hayal gücü gelişir, okuduklarını kafasının içinde resmeder.
Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın kitap okuma alışkanlığı kazanamamasında bir çok etken sıralanabilir. Fakat burada televizyonun kitap okuma alışkanlığına tesiri üzerinde kısa bir vurgu yapacağım. Kitap okuma alışkanlığını arttırmak için bir çok ülke arayışlar içinde. Bu ülkelerden biri olan Finlandiya, halkın kitap okuması için haftada bir gün televizyonların yayınlarını durduruyor. ABD'de ise "Televizyon izlememe haftası" var.
Zamanının önemli bir bölümünü televizyon karşısında geçiren çocukların değerli zamanların heva olup gittiği bilinen bir gerçek; ancak yapılan araştırmalar göstermiştir ki: Televizyonda, arka arkaya gelen sahnelere alışan zihin çocuktaki dikkat eksikliğinin en önemli nedenlerinden biridir. Kısa sürede bir çok mesaj alan beyin ayrıntıları, çoğu zaman da özü yakalayamaz hale geliyor. Televizyon programlarının hızı ve art arda gelmesi çocuğun yazılı malzeme üzerindeki anlama kabiliyetini de doğal olarak bozuyor. Metinleri anlamada güçlük çeken çocuk, okumaya karşı isteksiz davranıyor.
Yasakçı bir zihniyetle televizyonun düğmesine dokunup ekranı karartmak da sağlıklı bir karar değildir. Televizyon kanallarında faydalı bir çok program var. Programlardan uygun olanları belirlenip çocuklara televizyon seyretme hakkı da verilmelidir.
Çocuklarımızın gecelerini süsleyen televizyon değil, kitaplar olsun. Kitap okumanın en büyük düşmanı televizyondur.
İnsan okur…
Her birey, günde bir gazete, haftada bir kitap, ayda bir dergi okuyabilmeli...
Bu da hayatımızın standardı olmalı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuzu buraya yazınız...